Draai gevonden!
Door: Tyssyna
Blijf op de hoogte en volg Tyssyna
25 Mei 2008 | Ghana, Accra
Is nu zaterdagavond laat en hebben internetcafeetje gevonden! Valt steeds uit maar zullen zien!
Ben mn vorige verhaal geeindigd bij het warenhuis dat we spullen aant kopen waren voor het weeshuis. Nou de terugweg zijn we voor de verandering weer lekker verdwaald toen we uit het busje zijn gestapt! Is ook zo pikkedonker hier dat alles op elkaar lijkt, incl. de negers :-) De rit duurde weer gezellig een uurtje maar daar wennen we goed aan. Voor ons is dat nu ook een korte afstand geworden. Hebben we wel vaker hier. Vraag je is dat ver weg? Nee hoor is vlakbij. Ja, ja, voor onze begrippen is dichtbij 5 minuten lopen hier is een korte afstand een half uur lopen echt waar!
Zondag zijn we mee geweest met Freddy naar de kerk is weer zoals te verwachten heel anders dan in Nederland. Staan te zingen en te klappen en polonaise door de kerk.
s Middags willen we even lekker afkoelen in het zwembad. Dus hup de taxi in! Nou dat is dus helemaal niet hup! Wat wil nou.... de taxi stopt ermee.... Chauffeur stapt uit en zegt ben zo terug! Daar zitten we dan! Zetten de radio maar uit zodat zn accu ook niet leeg gaat. Na 10 min komt hij terug met wat benzine. Vouwt een trechter van een krant en gieten maar. Kunnen we eindelijk gaan rijden.... niet dus.... Loopt weer weg en komt even later terug met een zakje water... Water? Giet dat ergens voor in de motorkap, sleutelt wat en warempel.... we rijden weer! Altijd leuk zulke dingen! Zwembad is klein maar lekker. Zijn hier ook de voetbalwedstrijden bezig dus naast het zwembad hebben ze een tv neergezet zodat iedereen kan blijven kijken! Voetbal leeft hier ook heel erg!
's Avonds gezellig uno gespeeld met de jongens, stroom valt voor de zoveelste keer deze week uit dus zitten gezellig bij kaarslicht. Ieder zn eigen kaarsje zodat je je kaarten nog beetje kunt zien!
Maandag 19 mei:
Op naar het weeshuis met onze nieuwe spullen! Joyce is nog steeds niet helemaal lekker dus dat is echt vervelend voor haar :-( Madame Rose is helemaal blij, kinderen ook en wij dus ook! Joyce gaat oefenen met cijfers met de kleinste kinderen ondertussen ben ik weer de medicijnvrouw. Lydia, het gehandicapte meisje, moet nog naar het ziekenhuis en Ajeko ook. Hij is zeven jaar en heeft waarschijnlijk malaria. Ziekenhuis is hele bevalling want zit niet echt systeem in dus als je niet oplet zit je daar de hele dag te wachten. Ajeko blijkt inderdaad Malaria te hebben. De zuster die hem heeft gecheckt wil heel graag met me mee naar Nederland gaan ze altijd aardig zitten doen. Ah hoe kom je aan zo'n smalle taille? ( heb gewoon brede heupen ) Dus tegenwoordig ga ik gewoon bijdehand terug doen: Ah sister Hoe kom je aan die grote borsten? En dan is het natuurlijk lachen geblazen. Zullen we beetje ruilen?Op terugweg koop ik voor de kinderen nog wat yam ( soort aardappel )zijn daar helemaal blij mee en dan eten ze ook eens wat anders....
Uit werk vandaan ga ik nog even het dorp door en koop een paar cassettebandjes met Afrikaanse muziek. Kijk nu al uit naar hun blijde gezichtjes als ze dat horen! s Avonds kijken we de film Blood Diamond. Goede film hoor! Bananenchipjes erbij en cola lijkt wel ons meidenavondje!
Dinsdag 20 mei:
Vanmorgen even gefilmd bij de school bij ons huis. Dat is weer los van het weeshuis maar mogen we als we willen ook helpen. Alleen op dit moment heeft het weeshuis toch de meeste hulp nodig. Joyce blijft vandaag op advies van dr. Freddy nog een dagje thuis zodat het van het weekend helemaal over is haar been.... Dag begint zoals gewoonlijk. Helpen met wassen van de kinderen, ontbijt opscheppen, afwassen, medicijnen uitdelen, cijfers en letters oefenen met de allerkleinste. Sommige kinderen willen graag de les verzuimen en klagen dan dat ze buikpijn of hoofdpijn hebben zodat ze lekker weg kunnen. Zeg dan dat we de volgende dag wel gaan en dan aant eind van de dag zijn ze ineens beter!
Heb tussendoor van oude kleding de knopen eraf zitten halen. Kunnen we weer gebruiken voor de kleding die ze nu dragen en wat kapot is. Heb de kleren gelijk uitgezocht en eigenlijk zit er niets tussen dus zouden nieuwe uniformen ook goed van pas komen....
Ga met de kleinste weer naar ziekenhuis toe en voor de uitslag van malaria wachten voor 1 van de jongens.
Ben voor eerst s middags uit mn werk erg moe dus heb lekker paar uurtjes geslapen! \
Woensdag 21 mei:
Vandaag de ramen schoongemaakt! Soort van glazen lamellen want ramen zie je hier niet echt alleen bij de rijke mensen zie je ze zoals in Nederland. Natuurlijk snijd ik me in mn vinger bij het schoonmaken. Heb ondertussen ook een onstoken teen, daar zat een klein wondje maar met het schoonmaken van de wc's heb ik het denk geinfecteerd.... Dus mn grote teen is nu nog groter! :-)
Samen met Madame Rose en Martha de lerares nemen we de plannen beetje door. Wil schoolreisje organiseren en kasten regelen, zeil voor op de grond, banken en stoelen laten maken en evt. nieuwe kleding aanschaffen. Schoolreisje wordt waarschijnlijk naar het vliegveld en dan s middags naar het strand! Kinderen zijn nog nooit op vliegveld geweest of uberhaupt een vliegtuig gezien. Wordt dus leuk!
Memory gespeeld met de kinderen en ondertussen zijn 10 kinderhandjes mn haar aant invlechten. Leuk maar pijnlijk.... Ga misschien deze week vlechtjes laten zetten, maar dan van mn eigen haar! Wil toch eens weten hoe dat staat!
Ga nog om tafel zitten met de hoofdmeester en bespreken wat wij gaan doen. Zorg dat er vrijdag een timmerman langs komt om de kasten op te meten, schoolbanken en stoelen na te kijken en de bedden te maken. ( sommige hebben maar een halve bodem....) Willen zeil laten leggen in de jongens en meiden slaapkamer en in de ruimte waar wij veel zitten. Grond is nu gewoon van steen en dus erg moeilijk schoon te maken en schoon te houden. Hebben ook geen kasten om de spulletjes die ze hebben in kwijt te kunnen dus die moeten we ook regelen.
s Middags gaan we met Freddy naar het strand in de buurt. Big Milly's. Is ongeveer half uur rijden. Wat een mooi strand zeg! Is een vissersdorpje dus op het strand liggen ook allemaal bootjes of zijn ze bezig met boten repareren. Ruikt wel beetje naar vis het strand maar dat maakt helemaal niet uit. Is echt een relax place hier en ook nog niet toeristisch. Zit een restaurant en een bar hangen overal hangmatten en her en der staan kraampjes waar je vooral veel kralen kan kopen. Geen opdringerige verkopers alles is lekker relax! Chill tussen de palmbomen! Op de terugweg krijgen we nog telefoon van de organisatie. Hebben hoofd van weeshuis gesproken en zijn helemaal blij met ons. Zijn op dit project de eerste vrijwilligers die daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken! Is toch fijn om te horen dat ze zo blij met ons zijn! Daar doen we het toch voor!
s Avonds is er champions leaque: Wij zijn voor Manchester en hun voor Chelsey. Maar goed met van de Sar hebben we gewonnen! Vonden ze niet leuk hoor! Kropen af en toe bijna in de tv zo fanatiek dat ze zijn!
Donderdag 22 mei:
Vandaag is Joyce weer gezellig meegeweest! Leren de kinderen het liedje Hoofd, schouders, knie en teen. Erg leuk vinden ze dat en iedereen doet enthousiast mee! ( voel me best goed als juf!) Leren ons ook een liedje maar dat konden we al een beetje vanuit het weeshuis in het noorden. " When you happy and you know it and you really want to show it, when you happy and you know it clap your hands!"
Geven vandaag ook de casetterecorder! Bandjes erin en dansen maar, leraren en hoofdmeester dansen ook mee. Allemaal blijde gezichtjes.... onze dag is weer goed.
In de middag gaan we naar Accra toe om zeil te halen. Kunnen we daar maandag gelijk mee aan de slag!
s Avonds laat nog snel onze was gedaan voor het weekend want dan gaan we naar Cape Coast toe. Touwbrug bewandelen, krokodillen kijken en kasteel bezoeken.
Vrijdag 23 mei:
Zijn naar weeshuis gegaan met rest van onze spullen. Hebben voor elk kind een beker gekocht waar we de naam op schrijven. Is het hun eigen verantwoordelijkheid dat ze hem niet kwijtraken! Vrijdag is de spelletjesdag. s Middags is er dan geen school en gaan de kinderen voetballen tegen de leraren. Joyce en ik maken Jolly Jus. Zijn de kinderen helemaal gek van. Delen er biscuitjes bij uit. " Madame its nice! God bless you! " Nou om de schooldag zo te beeindigen voor hun en voor ons is toch fantastisch! Zetten muziekje erbij op en hebben een gezellige middag!
Al verteld dat ze een hondje in het weeshuis hebben? Mag Madame Rose niet weten want dan stuurt ze hem weg. Dus hondje zit stiekem op de jongens kamer en houden ook steeds eten voor hem apart. Lief he!
s Middags rijden Joyce en ik richting Cape Coast met de trotro! De weg ernaar toe ziet er al fantastisch mooi uit! Heel groen en rijdt continue langs de kustlijn. Is net of je op Hawai zit! Hotel is ook erg mooi, hoewel we zo ie zo geen klagen hebben bij onze hostfamily. s Avonds gegeten met een paar bekende vanuit Accra. Erg lekker! Mmm! Gaan daarna naar Oasis, soort strandtent. Ontmoet daar heel leuk meisje uit Nederland, Carolien. Zij heeft opleiding optometrie gedaan en heeft 10 maanden in Ghana gewerkt. Gaat scholen af om bij de kinderen te controleren op oogafwijkingen. In Nederland werkt ze in Utrecht bij een opticien. Wisselen onze gegevens uit. Wie weet wat we hier mee kunnen doen. Zij kan in elk geval altijd hulp gebruiken. En ik wil zeker terug naar hier!
Zaterdag 24 mei:
s Morgens om 8 uur zitten we in de taxi op weg naar Kakum National Park! Wat mooi is het hier ook weer zeg! Is echt tropisch regenwoud! Gaan een touwbrug beklimmen van 40 meter hoog! Daarna naar Hans Cottage Botel om krokodillen te voeren.... s Middags kasteel bezoeken waar vroeger slaven werden verhandeld. Erg indrukwekkend! Vertel volgende keer meer over het weekend is nu voor ons tijd om naar huis te gaan want is half negen s avonds en moeten nog een uur reizen. En is al pikkedonker!
Dikke kus voor jullie allemaal!
25 Mei 2008 - 18:49
Mama:
Hoi Tys en Joyce,
Jullie hebben vast een drukke week achter de rug met al de schoonmaak werkzaamheden. Hopelijk heeft het een blijvend effect.
We bellen je vanavond nog wel.
Groetjes Mama -
25 Mei 2008 - 19:33
Moeder Anneke :
hoi tys zo nu ben jij weer eens aan de beurt wat leuk dat jullie nu op een goede plek zitten, en dat jullie daar wat kunnen betekenen.Wat een armmoedige huisjes en wat zielig dat schooltje zo vies en nog een stok om te corrigeren dat is voor ons toch 100jaar terug.Goed dat jullie laten zien dat het ook anders kan,Ik ben blij dat jullie zo goed voor joyce zorgen want het was toch wel een grote wond.Ik schrok er van toen ik de foto zag., maar gelukkig gaat het de goede kant op.Nou tysie heel veel werk plezier en tot mails. en bels gr Anneke -
26 Mei 2008 - 19:01
Lizet:
Ha die Tys...
Ik lees steeds met plezier je verhalen!! Wat ben je daar druk bezig zeg!! En wat fijn dat het zo gewaardeerd wordt!! Geniet lekker daar!! Enne... werkse!
Kxs zj -
26 Mei 2008 - 19:31
Menno En Petra:
Beste tyssyna,
We proberen steeds te lezen wat je allemaal meemaakt. Als ik dat allemaal zo lees gaat mij juffenhart wel een beetje knagen. Wij maar klagen dat we materiaal te kort komen en tijd en geld maar als ik dan zie waar ze het daar mee doen dan kunnen wij daar nog wat van leren (niet meer zo klagen dus). Ik heb tenminste leuke spelletjes en een computer waar ze de tafelsommen mee kunnen oefenen.
Zo te lezen doe je een hoop goed werk. We hopen ook dat je naast al je activiteiten ook nog tijd over houd om een beetje te genieten. Nog veel succes!
groetjes menno en petra -
27 Mei 2008 - 20:54
Catharina:
he Tyssie,
zo te zien hebben jullie weer een hoop werk verzet en zijn jullie lekker druk. gelukkig zijn jullie weekenden ook goed gevuld. pas maar op met al die lieve Ghaneese mannen. de wond van Joyce ziet er niet erg lekker uit. hoop dat de medicijn man het goed krijgt. anders maar even goede foto maken en dan laat ik het hier aan wat artsen zien voor advies.
dikke kus Cath