We zitten goed! - Reisverslag uit Accra, Ghana van Tyssyna Ligtenberg - WaarBenJij.nu We zitten goed! - Reisverslag uit Accra, Ghana van Tyssyna Ligtenberg - WaarBenJij.nu

We zitten goed!

Door: Tyssyna

Blijf op de hoogte en volg Tyssyna

17 Mei 2008 | Ghana, Accra

Daar ben ik weer!

Nou zijn een week verder en wat een verschil zeg! Zit hier echt op mn plek dus is eigenlijk wel jammer dat we hier niet twee weken eerder zaten!
Zal beginnen bij zondag 11 mei.

Werden door Tina opgehaald met het Sytobusje en daar gingen we dan weer op naar ons nieuwe project. Regende lekker dus alles ziet er dan gelijk heel grauw uit. In het zonnetje is Afrika toch op zn mooist! :-)
Tina brengt ons eerst naar het weeshuis zodat we daar vast een indruk van hebben. Is echt heel anders dan het Noorden. Je zou denken dat hier vlakbij de stad de weeshuizen iets beter zijn maar dat is echt niet waar. Weeshuis is werkelijk waar sneu om te zien. Ruikt naar het riool en is geen elektriciteit.
Kinderen begroeten ons weer dol enthousiast! Lopen gelijk van die kleine dreutels om je heen. Dus Tysie voelt al hier zit ik wel goed!Zijn hier rond de 25 kinderen in het weeshuis van 2 tot 14 jaar en met de school erbij zijn het er 58.
Bij gastgezin aangekomen wordt dat gevoel nog eens stevig versterkt! Voel me hier echt helemaal thuis! Wat een aardige vader. Ook grappig eerste neger die ik zie met grijs haar! Ha ha! Maf gezicht! John onze host father is een echte reiziger geweest dus kunnen leuk met hem praten. Zijn eerste vrouw was een Duitse, is 6 jaar geleden overleden. Heeft daar een paar zoons mee en 1 zoon Marvin woont ook hier en is dus halfbloed. Heel grappig! Lijkt net Bob Marley. Zijn tweede vrouw is Ghanese en daar heeft hij een zoontje mee Razied en is 4 jaar. Heel schattig en hangt ook gelijk om je nek! Twee neven Wilson en Freddy wonen ook hier en zijn allebei rond de 25. Nog een dochter van 18 en dat is dus ons nieuwe gezin! Lativa, echt een hele grote hond blijft de eerste dagen aan de lijn zodat wij kunnen wennen.....
Met het avondeten merken we ook gelijk dat onze moeder een goede kokkin is! Ha ha! Dat wordt smullen! s Avonds komen er nog twee pastoren langs. Eentje komt uit Nigeria. Dus zo zitten we weer in een Christelijk gastgezin. Is grappig, in Nederland moet ik me altijd verklaren waarom ik geloof en hier is Joyce de pineut waarom ze niet gelooft!

Maandag 12 tot vrijdag 16 mei

Ontbijten elke ochtend lekker met een gebakken eitje! Freddy brengt ons de eerste paar dagen naar het weeshuis toe zodat we de weg leren kennen. Is ongeveer kwartier lopen. Over wankele bruggetjes en riolen en tussen krotjes door komen we bij het weeshuis. Als je zo ons plaatsje Kasao door loopt geloof je eigenlijk niet dat je zo dicht bij de stad zit. Sommige delen zijn echt vervallen.
Bij weeshuis worden we voorgesteld aan Auntie. Zij is zeg maar de bazin van het weeshuis. Heeft ook een huidziekte, soort schubbige vissenhuid. Is ons ook gezegd dat we haar absoluut geen geld moeten geven want dat dat dan zomaar verdwijnt. Is nog een Canadese vrijwilliger Heather aant werk. Hele aardige vrouw van 58. Ze is er nog voor 2 dagen dus neemt mij gelijk mee naar het ziekenhuis met 1 van de weeskindjes Richard. Dan weet ik gelijk de volgende keer hoe ik dat in mn eentje moet doen. Richard blijkt Malaria te hebben. ( Hebben de kinderen hier bijna omstebeurt) Ook geeft de dokter aan dat we hem gelijk wat te eten moeten geven omdat hij te weinig heeft binnen gekregen de laatste dagen en daar ook erg zwak van is. Kopen onderweg dus Meatpie voor hem. Is soort van bladerdeeg met gehakt erin en daar lopen hier de vrouwen mee over straat. ( Leuk verjaardagshapje :-))
De kleine kinderen zijn hier heel lastig uit elkaar te houden aangezien ook de jongetjes gewoon in roze lopen. Paar meiden hebben wel langer haar dus Nien kunnen we je elastiekjes gaan gebruiken!
Eind van de dag gaan we nog langs ziekenhuis voor Joyce. Gaat opzich wel beter maar blijft toch zeer doen....:-(
Joyce blijft dus lekker even thuis en ga ik met Freddy, Marvin en Razied naar de supermarkt, gezellig hoor. Drie kleuren in een auto. Heel zwart, halfbloed en ik! Lekker pindakaas gehaald.....

In het weeshuis weet ik eigenlijk niet waar te beginnen met opruimen. Is zo rommelig en vies. Zijn ook geen kasten dus waar ga je dan spullen neerzetten!
Begin met het wassen van de kleinste kindertjes. Krijg 1 emmer water en een spons en een handdoek. En er staan 5 vieze kinderen voor me.... Ja.... dus dan maar kijken wie het schoonst is en daar mee beginnen.... Stront echt waar van top tot teen.... Aangezien we geen luiers hebben laten ze het hier gewoon lopen waar ze willen. De wc's ( gaten in de grond ) die ze hebben zijn zo vies dat de oudere kinderen buiten het hek gaan zitten om daar hun behoeften te doen. Snap nu ook wel waarom ik die lucht overal ruik.
Hebben hier 3 leraren van ongeveer 26 jaar en 1 lerares van jaar of 35. Joe een leraar vind ik erg gemeen. Beetje sadistisch is hij. Doet geen fluit loopt alleen een beetje met die stok rond te tikken. En van die stok krijg ik zo ie zo al een beetje de zenuwen omdat ik het daar niet helemaal mee eens ben.. Heb al beetje conflict met hem gehad omdat hij een jongetje echt keihard op zn bovenbeen sloeg met zn stok. Ventje stond helemaal krom van de pijn en hard te snikken. Ging gewoon bijna mee doen. Kan er ook niet veel van zeggen... Deed ik natuurlijk wel maar Joe zei dat hij had geprobeerd het uit te praten maar ventje toch niet wou luisteren... Dus dan krijg je spank...
Met Joyce op de markt schoonmaakmiddelen gekocht gaan we het weeshuis eens flink onder handen nemen!
Heb de afgelopen dagen samen met twee jongens van het weeshuis alles schoongemaakt wat er schoongemaakt kon worden. Kantoor, keuken, douche en toiletruimte voor de kinderen, soort van eetruimte. Alles heb ik onderwater gezet met flink wat schoonmaakmiddelen. Joyce is jammergenoeg nog niet helemaal fit dus is toch nog paar dagen thuisgebleven om dr been rust te geven.
Als eerste moeten we bij de toiletten al het papier van de grond weg halen. Gebruiken hier van alles om mee af te vegen en dat gooien ze dan op de grond neer... Dus als dat eindelijk weg is emmer water het hok in, en schrobben maar. Voel de spetters tegen mn been aanspringen maar goed... Dit is wat ik wou doen toch! :-)
Heel maf want na een dag schrobben en boenen ben ik helemaal blij en je ziet dat de kinderen ook helemaal blij zijn! Madame! madame! Springen vrolijk in het rond. Ruimen zomaar hun kamer op als ik het vraag alsof ze blij zijn dat iemand zegt dat ze wat moeten doen! Omdat ze overal hun etensresten neergooien, stukjes kip, rijst, mangoschillen, zie je overal bergjes rommel met vliegen erop. Vliegen niet te kort! Maar die zitten niet alleen op het eten maar ook op de snottebellen van de jongste kinderen of op de wonden van een ander of de hoopjes poep buiten de poort.....
Wij zijn hier dus echt nodig! Goed gevoel geeft dat!
Meiden zijn met zn achten en de jongens met zn twaalven. Hebben jongens en meidenkamer. Slapen met zn tweeen in 1 bed. Kijken naar de lengte wie er bij elkaar moeten liggen. Kamers zijn heel smerig en ook geen kasten of prullenbakken dus alles ligt gewoon op de grond. Matrasjes ruiken naar zweet en plas... Kunnen hier dus ook beginnen met ordenen....! Leuk he!
Mijn favourite kindertjes zijn toch wel Nana en zn zusje, Rose en Lydia. Rose is 5 jaar en Nana en zus zijn 2 en 3. Lydia is een gehandicapt meisje van 9 jaar. Heeft hele wisselende stemmingen. Ene moment zit ze half uur lang over je hoofd te aaien als ik aant voorlezen ben. Volgende moment ligt ze echt keihard te huilen op de grond en met haar hoofd te bonken. Zijn ook al met haar naar het ziekenhuis geweest omdat ze wond op haar enkel heeft. Aangezien zij niet weet wat gevaarlijk is en niemand hier er op let snijdt ze zich regelmatit met een mes of een schaar of een stuk glas. Is totaal geen overzicht hier. Nana en zn zusje zijn door hun moeder te vondeling gelegd bij het weeshuis. Weet dus niet of ze wees zijn, maar hebben niemand. Zijn zo lief en schattig. Zorgen ook helemaal voor elkaar terwijl ze pas 2 en 3 zijn! Dus Willem je vroeg of ik al verliefd was op zo een schattig meisje... Nou wil ze alletwee wel meenemen! Rose is een lekker bijdehand ding en vind vooral haar hoestdrank erg lekker! Doet dus heel vaak alsof ze moet hoesten en last heeft van haar keel! Krijgt ze weer een lekker drankje! Vrijdagmiddag gaat het regenen en waarom weet ik niet maar school stopt dan eerder! Dus gaan gezellig met zn allen in de klas zitten. Een jongetje gaat drummen op de bank. Een ander gaat zingen en de meiden moeten omstebeurt een dans laten zien! Nana zit bij mij op schoot en valt daar ook lekker in slaap. Leg hem op zn kleedje neer op de grond.

Hoe we wonen: Hebben zeg maar 1 groot terrein. Daar staan twee soort van huizen op. In de een wonen vader en moeder met Razied en de oudere zus. In de ander wonen Joyce en ik met Freddy, Marvin en Wilson. Marvin heeft zn eigen kamer met douche en Joyce en ik hebben samen een kamer en delen de douche met Freddy en Marvin. s Avonds zitten hun vaak tv te kijken of we doen uno of een ander spelletje. Als er niet te veel muggen zijn eten we lekker in de tuin en aangezien we ondertussen aan de hond gewend zijn zitten we daar ook makkelijker. Moesten van de jongens Lativa uit onze hand laten eten zodat hij aan ons gewend zou raken. Nou dat moet je tegen Tys zeggen.... Kreeg het van die hond nog warmer dan van het weer!
s Avonds heb ik vaak in discussie gezeten met Freddy. Hij weet echt heel veel van de bijbel en het geloof en heeft echt werkelijk waar overal een antwoord op. Hij leeft zo sterk met Jezus samen is best raar om te horen maar ook heel mooi. Zingt ook af en toe een liedje voor me om het uit te leggen. Maf hoor, zit een jongen van 25 voor je te zingen in het Engels het liedje: Count your blessings, count them one by one. Is heel anders dan hoe wij het in Nederland beleven. Jezus is gewoon een vriend van hun. Als ze een vraag hebben dan gaan ze bidden of lezen in de bijbel en vinden altijd een antwoord! Praten er zo open over. Zijn daarnaast ook gezellig en dansen en doen een drankje. Luisteren naar muziek en kijken tv en films. Is niets stijfs aan. Zijn helemaal bij de tijd ( in hun land dan) alleen is ondertussen alles Praise the Lord! Mooier kan toch niet! Waarom wij dan al die stijfheid en truttigheid in vormen van regeltjes in ons geloof hebben snap ik niet. Gaat het toch helemaal niet om. Als je dat hier zo ziet, gaat het om het vertrouwen en het geloven in elkaar en in Jezus. Komt dat dan allemaal door de cultuurverschillen dat geloof zo verschillend kan zijn? In Nederland is voor je gevoel God inderdaad hemelsbreed ver weg, terwijl je hier het idee krijgt dat hij naast je zit. Goed om over na te denken!

Zijn vrijdagavond vast naar Accra gegaan en slapen daar vannacht. Heerlijk gegeten! Brownies met vanille ice! Nou heb denk 5 min met mn ogen dicht gezeten en alleen maar mmmmmmmmmmm gezegd...... zo lekker... Wou bijna Meg Ryan nadoen in de film " When Harry met Sally" Flink zitten lachen natuurlijk dat we iets zo lekker vonden!!!!! :-)
Even bij de champs langsgeweest en toen ons mandje in!

Zaterdag, is dus vandaag hebben we grote boodschappen gedaan voor het weeshuis.
Prullenbakken, bekers, emmers, handdoeken, sponzen, taperecorder met batterijen enz.
Zullen maandag helemaal blij met ons zijn. Dit is vast een beginnetje kijken of het ons gaat lukken om een beetje orde in het weeshuis te krijgen!
Vertel jullie volgende keer meer. Gaan zo met al onze spullen de trotro in naar ons gastgezin toe. Morgen gaan we met hun mee naar de kerk kijken hoe het daar gaat en dan maandag weer lekker aan de slag bij onze kindertjes! Krijgen er nog twee vrijwilligers bij dus dat is ook gezellig, handig en leuk!

Dikke kus voor jullie allemaal!

• 17 Mei 2008 - 18:40

Jeanette:

ha meiden

wat een belevenissen weer
    k lees nog met heel veel plezier de verhalen

wat een dankbaar werk mogen jullie daar doen zeg
    wat zullen jullie een voeldaan gevoel hebben

heel bijzonder allemaal wat jullie meemaken

heel veel succes verder

groet en kus vanuit het regenachtige lisse

x jeanette

• 17 Mei 2008 - 21:35

Catharina:

he tyssie,
    goed om te horen dat je eindelijk wat aan het doen bent, hiervoor was het volgens mij alleen nog maar een feesie (grapje) m'n schoonmaakster komt niet meer, maar jij kan zo bij me aan de slag en je vindt dan geen spetters, alleen af en toe een vieze luier. Anna-Lynn mist je nog steeds, ze gaat dagenlijks nog naar Afririka en vandaag wilde ze ook even bij de zaak langs. Rosalie begint met kruipen en is nog steeds een lachebekkie. (heb nieuwe foto's op hyves gezet) bart is vannavond stappen en janey slaapt gezellig bij mij. zal maandag eens in je huisje gaan kijken.
    dikke kus Cath.

• 18 Mei 2008 - 10:55

Mama:

Hoi lieve Tys en Joyce
    Fijn dat je het nu zoveel meer naar je zin heb. Als ik je verhaal lees beleef ik het gewoon mee.Wat een armoede en dan toch nog de Heere prijzen. Wat zijn wij dan klein in ons geloof, hier kunnen wij echt van leren.
    Ik begrijp dat het met Joyce haar been nog niet zo goed gaat. Gaat ze nog wel naar het ziekenhuis om de wond schoon te maken? Doen hoor!!
    Cath en Bart komen net koffie drinken met de 2 dametjes.Ze zien er weer schattig uit. Rosalie lacht alleen maar en begint te kruipen ze komt overal waar ze wezen wil.Anna Lyn loopt constant met een tas over haar schouders en gaat op reis. Gisteren had ze ook mijn autosleutels er in gedaan. Gelukkig was Bart zo slim om er in te kijken.
    Ik ga met Dirk Jan 3 Juni naar het ziekenhuis voor zijn been hij heeft er gelukkig geen last van.
    Ik doe gelijk mijn familie allemaal de groetjes want die lezen deze verhalen ook. Heel veel liefde en kusjes van Moeder Gina
    P.S. We bellen vanavond even Doei!!

• 19 Mei 2008 - 15:20

Mieneke:

Hey Lieverd!!

Wat klinkt dat allemaal mooi zeg wat jullie daar allemaal kunnen betekenen voor de mensen daar! Heb echt respect voor jullie. Als je al die ellende en chaos daar ziet mogen wij toch blij zijn dat we he hier zo goed hebben en dan vaak nog niet tevreden...
    We zijn net terug van het weekendje Duitsland, was weer erg gezellig! Heb je wel gemist hoor, volgend jaar ga je weer gezellig mee!!
    Nou Tyssie spreek je snel weer
    dikke kus Mien

• 19 Mei 2008 - 19:18

Jan En Mirel:

He Tys,

wat goed om te lezen dat jullie je daar zo enorm nuttig kunnen maken! Wat zal het een heerlijk gevoel moeten geven al die liefde die je van die kindjes krijgt.
    Heel veel succes nog daar.

Liefs Jan en Mirel

• 22 Mei 2008 - 21:32

Arie:

Heeeey Tyss

Briljant briljant... heb vandaag al je verhalen achter elkaar zitten lezen... (was even t adres kwijt, hoe voor de hand liggend ook...

Maar hoe geweldig opgeschreven, heb met veel plezier alles zitten lezen (en t was heel wat) Mooie foto's ook trouwens zeg, lachen!

Maar veel succes en plezier daar aan de andere kant van de wereld, blijf genieten, en gewoon stug die telefoonpaalinklimmen en broodjes pindakaas smeren (Y)

Dikke kus,

Arie