Donker Afrika
Door: Tyssyna
Blijf op de hoogte en volg Tyssyna
22 April 2008 | Ghana, Accra
Nou we zitten er weer Joyce en ik achter ons computertje op de hoek! Vanaf gisteravond is de stroom uitgevallen in bijna heel accra. Dat is nu gelukkig weer in het internetcafe gefikst! Alleen we hebben nog geen water dus voelen ons steeds viezer worden..... Kunnen we vast wennen aan het Noorden want daar schijnt dat nog wat vaker voor te komen. Warm in onze kamer vannacht! Nou echt niet te houden! Je hebt warm maar dit was echt bijna uit bed glijden omdat je gewoon glibberig wordt van je eigen zweet! Lekker he! Twee van onze vrijwilligers zijn vandaag naar het ziekenhuis geweest. Hadden koorts en aan de diarree..... Ik heb gelukkig geen koorts maar wel heel erg last van mn buik! En dat dan precies als de stroom en het water niet werkt.... Heel fijn dus op een gegeven moment zit het toilet vol he.... dus wat moet je dan.... Echt heel ranzig.... Met zn tienen in een huis op 1 toilet die niet doortrekt..... Nienke en Kim hebben allebei bloed laten prikken en hebben dus voedselvergiftiging opgelopen. Hopen dus maar dat Joyce en ik de dans ontspringen!
Zondag 20 april:
Zijn s morgens om half acht opgestaan want we gaan naar de kerk met onze mama Joana. Nou uiteindelijk zitten wij dus lekker klaar om negen uur, maar nee natuurlijk we gaan pas om tien uur weg... Ze dacht dat we anders wat te lang in de kerk zouden zitten en ons zouden vervelen na een tijdje. Blijkt dat we ook nog een heel stuk met de auto moeten dus goed wij met de vijf vrijwilligers en Joana in 1 taxi! Man, twee hoofden tegen het dak aan knieeen in je nek en dan lukt het wel!
De kerk is onwijs groot, heel anders dan ik had gedacht. Is in een groot gebouw met allemaal zuilen en er zitten echt veel mensen! Volgens mij is het een soort van Baptisten gemeente. Groot podium met een koor en de dominee erop, die trouwens echt staat te schreeuwen in zn microfoon. Alle mensen zitten op plastic witte tuinstoeltjes. Ik denk ongeveer zo'n 500 mensen. Wij worden naar de zijkant van de kerk geloodst en worden wat stoeltjes voor ons gehaald. Ondertussen zie je echt van alles. Op een gegeven moment gaat de dominee bidden en iedereen doet dan op zijn manier mee aan dat gebed. Nou er gingen sommige mensen echt flippen. Zo ziet dat er voor ons uit dan zeg maar. Gaan helemaal heen en weer stoel valt om. Lopen zelfs soort van bewakers rond in de kerk om die mensen dan weer kalm te krijgen! En dat is dan tijdens het gebed he, wij zijn in Nederland dan toch gewend dat je heel stil moet zitten....
Moeten ook bijna aan het eind van de dienst allemaal elkaars hand vasthouden. Ongeacht waar je staat of naast wie. En natuurlijk Halleluja zingen met zn allen.
Als de dienst klaar is worden wij door Joana naar voren gebracht. De dominee en nog een dominee in opleiding beginnen natuurlijk gelijk tegen ons te praten of we geloven in Jezus en of we van een kerk zijn. Nou dat kon ik dan makkelijk uitleggen dus dan zijn ze gelijk ook helemaal blij. Wat je ook gelooft als je zegt dat je in Jezus gelooft dan komt er spontaan een glimlach op hun gezicht. Hij gaat ook nog voor joyce en mij bidden. Eerst voor Joyce en dan voor mij. Geeft toch wel fijn gevoel dat die mensen zich zo verbonden met je voelen. Hij bid voor een goede reis voor ons en dat we goed werk mogen verrichten en veilig terugkeren naar Nederland. Nou dat hebben we nodig toch!
Na de kerkdienst staan we buiten nog even te wachten op een taxi. Ondertussen worden om ons heen overal broodjes en ijsjes en drinken verkocht. Want in de kerk wordt er dus echt niet gegeten. Dus als je daar vanaf het begin bent zit je echt ruim vier uur zonder. We gaan met de taxi naar een begrafenisreceptie. Dat is voor ons heel vreemd maar voor hier in Ghana heel normaal! De zondag na de begrafenis geeft de familie een receptie en hoe meer mensen daar zijn hoe meer de overleden persoon geliefd was. Mama Joana ging daarheen omdat het de oom van een vriend van haar is. Op de begrafenis zelf draagt iedereen zwart maar de zondag daarna draag je zwart wit. Heb ik toevallig mn zwartwit jurkje aan! Het lijkt wel bijna bruiloft joh! Overal hangen zwartwit slingers en er staat een vreselijk groot buffet. Lopen obers in het rond met te drinken wat je maar drinken wilt. Zelf verkeer wordt geregeld door stelletje hoge piefen. Heel apart wel hoor. Aan de muur bij het buffet hangt de foto van de overledene. Is gewoon om geld te geven bij het weggaan aan een familielid. Dus geven wij dat aan die vriend van Joana en hij wil ons daarop gelijk wel wegbrengen met de auto naar het strand. Zijn allemaal zo vriendelijk hier. Dat is echt vreemd soms omdat je dat in Nederland niet zo gewend bent en dan gelijk denkt dat er wat achter gezocht wordt.
Even lekker een verfrissende duik genomen in de zee. Knap je altijd van op want wat is het toch weer warm! (oneerlijk verdeeld he het weer) Zou jullie er best wat van willen geven! s Avonds lekkere cheeseburger gehaald! Ha ha! Daar hadden we gewoon trek in!
Maandag 21 april:
Nou vandaag begint onze les om 8 uur s morgens. Krijgen we les in TWI. Afrikaanse taal dus. Daarna in dans en drummen. We willen voor de verandering eens de trotro nemen maar dat gaat gewoon elke keer mis bij ons. Belanden echt aan de andere kant van de stad. Staan alleen maar vast in verkeer en op een gegeven moment worden we echt uit het busje gezet en daar staan we dan ergens op een markt om bijna negen uur. Terwijl onze les al begonnen is.... Dus toch maar weer een taxi aangehouden... En daar zijn we dan eindeljk bij Syto. Ruim een uur later. Maar goed wat blijkt dat onze leraar er ook nog niet is dus eigenlijk is er niets aan de hand! Maf he! Leraar komt dus helemaal niet meer opduiken dus krijgen uiteindelijk nog een klein uurtje les van Charles. Afrikaanse taal is best moeilijk. Je spreekt het zo snel verkeerd uit. En zie er ook geen logica in. Is echt een beetje abracadabra.... Maar goed we doen ons best. En sommige woorden onthouden we goed.
Dans en drum daarna is wel erg leuk! We leren een lied drummen en dan de mannelijke en vrouwelijke versie. En ook een liedje die we voor de volgende dag moeten instuderen. Gaat over de slavenhandel. In Nederland terug zal ik het laten horen! Dansen is ook erg leuk maar vermoeiend zeg en zweten geblazen. Alles op je blote voeten en zonder muziek. Eddie, onze leraar, maakt alleen af en toe geluid, waardoor wij de maat moeten houden. Gaat ons goed af en het geeft ook een leuke band onderling tussen ons vijf meiden dat we zo bezig zijn!
's Middags hebben we onze travellercheques nog even omgewisseld, en voor de verandering nog een keer naar het strand want die zien we in het noorden niet meer terug!Joyce heeft nog een paar mooie foto's van me geschoten. Kan ze goed! Plas bijna in mn broek in de taxi. En ook die rijdt weer verkeerd.... Wij zijn echt in een uithoekje geduwd, want zelfs de taxichauffeurs weten niet waar ze ons naartoe moeten brengen. Dus ik zit echt te wiebelen in de taxi. Van voor en achter wil het eruit. En ik wil ook die taxi uit!!!! Man, ik besluit uiteindelijk dat ik ga vragen of hij de taxi stil wil zetten. Bedoel maar.... liever op straat dan dan in zijn taxi toch.... Zien we gelukkig het goede bordje... Dus ik al mn spieren nog even aangespannen wat dus echt zeer gaat doen. En loop waggelend naar mn huis toe. Nou.... Pikkedonker! Echt heel donker. Alle stroom uitgevallen en ook de waterpompen werken dus niet meer.... Dus zit in het donker eindelijk op mn wc...! Wat kan je daar blij mee zijn zeg. Ook al zit die pot al half vol omdat je niet door kan trekken! Joyce heeft ondertussen in het donker keihard haar teen gestoten. Dus Nienke onze zuster pakt hem goed in. Wel handig van dat witte verband, want Joyce heeft nu een knots van een teen en die raken we niet meer kwijt in het donker! Ha ha! Gezellig gegeten met onze zaklantaarntjes om te zien wat we naar binnen gaan schuiven. Zo goed als mogelijk gewassen, uit een emmertje en dan ons bedje maar in want morgen weer een lesdag!
Nou vandaag dinsdag vertelde ik dus al dat Nienke en Kim naar het ziekenhuis zijn gebracht. Hebben wat antibiotica gekregen en als goed is zijn ze er dan zo weer van af! Wij hebben met zn drietjes dus onze les gevolgd in Afrikaanse taal en dans en drum. Gelukkig werd de Afrikaanse taalles beetje geskipt want Charles zelf was ook erg moe. Nou vonden wij ook niet zo erg. Dans en drummen ging weer erg goed, zo goed dat Joyce en ik nu met zere kuiten lopen! Eten viel vanavond zo tegen en omdat we al last van ons buik hebben, hebben we het heel stiekem in een zakje gestopt en weggegooid.... Erg he.... Hebben vanmiddag wit brood gekocht met pindakaas. Gaan we dat zo even smeren... Voelen ons best beetje lullig over het eten... Ze staan zo hun best te doen. Maar zag er echt niet zo best uit....En nu zitten we achter ons computertje en kunnen dus nog steeds niet douchen. Dus gaan zo maar weer met ons emmertje water aan de slag! Onze kleren wassen moet ook nog even wachten. Want mogen het water wat nog over is daar natuurlijk niet voor gebruiken! Ga wat fotootjes plakken, en tot de volgende keer!
Liefs Tys
22 April 2008 - 22:09
Kevin:
He little drummergirl!
Wanneer je terug bent verwacht ik wel een uiterst heftig optreden van jullie waar ik even flink op kan dansen!
Ben wel trots op je dat je je roots niet onder stoelen of banken steekt en dat jij lekker een bammetje nederlandse pindakaas eet daar!
x kef -
23 April 2008 - 12:30
Marije:
Hoi Tys!! zit lekker op m'n vensterbank in de zon.. ja wij hebben ook wat!!hahaha!! eet maar goed daar, want anders word je misschien ziek!! dus dan mag zo'n boterhammetje wel!!:-) Leuk jullie zo veel meemaken.. en dat dansje wil ik ook wel leren..
Dikke kus marije -
23 April 2008 - 13:48
Hilde V. Hoven:
Leuk om mee te lezen hoe het je vergaat daar in verweggiestan!!
Zo te lezen sta je overal open voor(behalve dan misschien het eten) Wat he weer betreft mogen wij deze dagen ook niet klagen, maar bikinitijd is het hier in Lisse nog niet.
Veel plezier nog en sterkte met de hitte.
Groetjes, Hilde
23 April 2008 - 15:19
Anneke:
hoi Tys .De krant valt net op de mat en ja hoor jullie staan er in.Joyce ook gemaild dus gelijk even een naar jou. het is wel genieten zeg jullie zijn er nog maar zo kort en hebben al heel veel leuks gedaan. Misschien maar goed ook want je weet nog niet wat er komen gaat. Maar dat zal ongetwijfeld ook weer leuk zijn. Ik hoop voor je dat je buikpijn gauw over is want dat is niet prettig, zeker niet als je moet gaan zitten knijpen in een taxi.geniet lekker van alles en we mailen of bellen gauw lieve Tys groetjes van allemaal en dikkexxxxxxxxxxx . -
23 April 2008 - 17:44
Sabine:
Hoi Tyss!
Zit net in de krant jullie stukje te lezen! Leuk hoor! Je maakt heel wat mee zo. Ik hoop dat het in het hoge noorden ook bevalt en dat je je site kunt bijhouden. (zonder Internet wordt het natuurlijk al een beetje lastiger)
Veel plezier nog samen
Kus -
23 April 2008 - 17:58
Suus:
Hoi Hoi
Nou ik zal t stukje van de krant wel opsturen hoor zoals beloofd!! Wat kan je veel meemaken in zo'n korte tijd. lees 2 dagen gelden een heel verhaal en nu alweer van alles mee gemaakt. Leuk hoor! Hopelijk worden jullie niet ziek!!
Had je je mooie zondagse jurkje aan!!!
Tot schrijfs
liefs suus -
23 April 2008 - 18:39
Lotje:
Hey Tyssie! Gelukkig geen voedselvergiftiging voor jou, ach ja een boterhammetje met pindakaas mag dan wel toch!?
Als ik het zo lees heb je het heel erg naar je zin. Geniet ervan en veel succes met het leren van de taal... Zal niet al te makkelijk zijn, maar wel heel handig met de kinderen.
x Lotje -
23 April 2008 - 21:53
AnneMarie:
Hallo Tyssyna,
heel veel succes en plezier met werken de komende weken.
Nienke's mamsie -
24 April 2008 - 08:49
Catharina:
Hoi Tys,
ik wil echt op het vliegtuig en naar je toekomen. mis Afrika wel als ik zo je verhalen hoor. zit nu zelf in Barcelona dus dat is ook niet verkeerd.
dikke Kus Cath -
24 April 2008 - 16:44
Ome Jan:
Hoi Tijssijna,
Helaas hebben we elkaar voor je vertrek misgelopen.Het is nu donderdagavond 19.00 uur en ik heb net alles over je reis en verblijf doorgenomen.Fantastisch voor je om dit allemaal mee te maken.
Wat mooi dat je vrijwilligerswerk zo kunt combineren.Ik wens je en je vriendinnen nog veel werkplezier en zal het blijven volgen.
Groetjes vanuit een nu regenachtig Lisse.
Jan Ligtenberg -
07 Juni 2008 - 18:51
Danique De Bruijn :
hartstikke goed dat je dit doet leuke foto's
de groetjes uit sassenheim en van ome jan
danique de bruijn